به گزارش روابطعمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان قزوین، به مناسبت ایام بزرگداشت مولانا جلالالدین محمد بلخی شاعر و عارف پارسیگوی پرآوازه، محفل مجازی "سماع عارفان" با موضوع «خاموشی و سکوت در کلام مولانا جلالالدین بلخی»، با حضور «مریم غفوریان» از اساتید عرفان و ادبیات فارسی و اجرای «ناهیدالسادات حیاتی»، به همت محفل ادبی علامهقزوینی اداره کل کتابخانههای عمومی استان قزوین برگزار و کتابداران، اعضای کتابخانههای عمومی و سایر علاقهمندان از بستر فضای مجازی در جریان این برنامه ادبی قرار گرفتند.
مریم غفوریان در ابتدای نشست ضمن اشاره به تخلص شعری مولانا که «خاموش» نام دارد، گفت: عارفان از زبانی استفاده میکنند که خصوصیت ویژهای دارد و بیانگر تجربیات آنها در سیر و سلوک است و یکی از مهمترین و کاملترین خصوصیت زبان عرفان، "خاموشی و سکوت" است که بالاترین مرحله کمال بوده و در مرحله فنای الهی رخ میدهد که مولانای بزرگ از این خصوصیات زبان و خموشی و مترادفات آن هم در مثنوی و هم در غزلیات شمس فراوان بهره برده است. آنچنان که میفرماید:
هر کرا اسرار کار آموختند مهر کردند و دهانش دوختند
وی به معانی مختلف سکوت و خموشی نزد مولانا اشاره کرد و افزود: مولانا در کلیات شمس میگوید که در برابر سخن بیهوده باید خموش بود و این رسم مواجهه برابر انسانهای فرومایه است.
غفوریان ادامه داد: مولانا معتقد است که اگر عارف بر اثر تجلی حق، زبان و جوارحش خاموش شود، سر الهی در او پیدا میشود، آنچنان که میفرماید:
همه اجزات خموشند ز تو اسرار نیوشند، همه روزی بخروشند که بیا تا تو چه داری
این دانش آموختهی دکترای زبان و ادبیات فارسی در پایان اظهار کرد: مولانا مابین صبر و خموشی هم ارتباطی ایجاد کرده و مقام خاموشی را آنگونه بالا میبرد که آن را همپایهی مقام وحی و معرفت الهی و بازکنندهی زبانِ دلِ عارف معرفی کرده است.
در پایان این نشست، فاطمه محمدبیگی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قزوین با ارائه لوح تقدیر و هدایایی، از سرکار خانم مریم غفوریان، مدرس زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) قزوین تقدیر به عمل آورد.
کتب و مقالات معرفی شده در این نشست برای مطالعه بیشتر:
میناگر عشق: شرح موضوعی مثنوی معنوی مولانا جلالالدین محمد بلخی، تصحیح کریم زمانی، نشر نی، 1393
سوانح - احمد غزالی به روایت قاسم کشکولی، نشر ثالث، 1399،
بررسی و تحلیل ویژگیهای زبان عرفانی در سوانحالعشاق احمد غزالی، حمید طاهری و مریم غفوریان، فصلنامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. ۱۳۹۹